Ryanair kan få betala tillbaka miljoner till Nyköping

Det statliga stöd som det irländska flygbolaget Ryanair fick från flygplatsen i belgiska Charleroi var till stor del olagligt och delar av det ska betalas tillbaka. Det slog EU-kommissionen fast på tisdagen.

Beslutet väntas få stor betydelse för utvecklingen av lågprisflyg i Europa, men Skavstas tillförornade vd, Joakim Lindholm, är inte särskilt orolig.


–Vi känner att det har minimal effekt på oss. Vi är en privat flygplats och drivs med helt privata medel. Vi ser fortfarande en ljus framtid på Skavsta.


EU-kommissionens beslut innebär att Ryanair måste betala tillbaka mellan 25 och 45 miljoner kronor. Det är delar av de subventioner som bolaget fått när de etablerade sig på den belgiska flygplatsen Charleroi.


Beslutet innebär också begränsningar för vilka stöd offentligt ägda flygplatser får ge flygbolag i framtiden. Harald Rosén generalsekreterare på branchorganisationen Svenskt flyg menar att beslutet ändå skulle kunna få betydelse även för Skavsta och Nyköping.


–Man får ge stöd för nya linjer, men bara i fem år. Och vad jag minns så är avtalet mellan Nyköpings kommun och Ryanair elva år, säger Harald Rosén. Det kan ju innebära att man måste korta ner avtalet och då måste Ryanair betala tillbaka 30 miljoner.