Energibolag tvingas betala sex miljoner till NCC

Eskilstuna Energi & Miljö döms att betala byggföretaget NCC närmare sex miljoner kronor för arbeten som NCC gjorde, men inte fick betalt för, på Kraftvärmeverket i Eskilstuna för ett par år sedan. Det framgår av en dom i tingsrätten.

Dessutom ska energibolaget betala drygt en miljon kronor i rättegångsskostnader. Tingsrätten anser också att NCC fått merkostnader vid bygget genom att energibolaget brustit i ansvar för samordning av arbetena, bland annat genom att inte ha levererat handlingar och rintningar i tid.

- Jag är väldigt förvånad. De jurister vi använt har varit övertyga att domen skulle gå vår väg. Jag har hört ett antal exempel på de viktiga punkter där det, enligt min lekmannabedömning, borde ha gått vår väg, säger energibolagets vd, Lars Andersson.

Investeringen på kraftvärmeverket ökar med drygt en procent. Det läggs på investeringskostnaden, säger han.

Energibolaget har i tvisten anklagat byggföretaget NCC för att ha byggt felaktigt i vissa delar, men tingsrätten anser att energibolaget inte kunant bevisa det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".