Ny skollag gör färre elever i Gnesta

Den statliga dövskolan i Gnesta kan få färre elever i och med den nya skollagen nästa år.

Reglerna om skolskjuts ska bli tydligare och mer rättvisa. Enligt utbildningsdepartementet ska det bli enklare för döva barn som vill byta från en statlig specialskola, som den i Gnesta, till en teckenspråkig klass i en grannkommun. Det kan göra att det blir färre elever på dövskolorna.

Totalt går 580 barn från 124 olika kommuner i de sex specialskolor som finns för döva grundskolebarn i landet. Omkring 100 av barnen veckopendlar, och träffar alltså bara sina familjer på helger och lov. Antalet elever minskar, men enligt specialskolan beror det på att barnkullarna i skolåldern över huvud taget är små just nu. Men det finns också barn som gärna hade sluppit pendlandet och vill byta till närmaste kommunala skola som kan erbjuda undervisning på teckenspråk, och det är ganska många. 16 skolor runtom i landet har så kallade hörselklasser, och ännu fler har det från och till, när antalet elever är tillräckligt stort. Just nu väntar ett fall på avgörande i kammarrätten, där en tioårig döv pojke överklagat kommunens nej till skolskjuts till närmaste hörselklass. Om han får rätt innebär det att han kan komma hem till familjen varje dag, istället för som nu bara på helger och lov. Problemet är att det är staten som betalar skolskjuts för elever på statliga skolor, men en elev som vill gå i skolan på en kommunal skola i en grannkommun måste hemkommunen betala skolskjutsen för, och som lagen nu är skriven är det relativt lätt för kommunen att säga nej, med hänvisning till kostnaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".