Avtalet mellan Ryanair och Nyköping blir fall för EU

55-miljoner kronors avtalet mellan Ryanair och Nyköpings kommun kan bli ett fall för EU-kommissionen, sedan den privata konkurrenskommisionen här i Sverige efter EU-kommissionens charleroi-beslut i tisdags tänker anmäla avtalet till EU-kommissionen.

Privatägda konkurrenskommisionen menar att EU-kommisionens utslag i tisdags som tvingar Ryanair att betala tillbaka cirka 40 miljoner kronor för de subventioner bolaget erhållit har en klar parallell i 55-miljonersavtalet mellan Nyköpings kommun och Ryanair. Kommissionen överväger därför att anmäla avtalet till EU-kommisionen.

Pär Cronhult tror nu att en mängd avtal som Ryanair har med flygplaster ute i europa kommer att granskas som en följd av eu-kommisionens beslut. Men Robert Tholén, kommunjurist i Nyköping, tror inte att EU-kommisionen kommer att olagligförklara avtalet med Ryanair. Han menar att kommunen köpt reklam av Ryanair, alltså är de 55 miljonerna inget stöd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".