Två äldreboenden säljs i Gnesta

Bostadsbolaget Gnestahem säljer två äldreboenden till företaget Nordisk Renting för 77 miljoner kronor. Det meddelar Nordisk Renting. Pengarna ska användas till investeringar i nya bostäder, säger Jon Leo Rikhardsson, vd i det kommunala bostadsbolaget Gnestahem.

- Gnesta växer, vi har ett väldigt tryck på oss. Vi bygger ikapp den eftersatta infrastrukturen i kommunen, säger Jon Leo Rikhardsson, vd i det kommunala bostadsbolaget Gnestahem

Gnestahem säljer två äldreboenden för 77 miljoner till fastighetsbolaget Nordisk renting, som äger och hyr ut fastigheter. Det är det nybyggda äldreboendet Ekhagen i Björnlunda  och Frustunagården i Gnesta byter ägare.

Gnestahem ska ansvara för drift och underhåll och den nya ägaren kan inte sälja fastigheterna vidare till någon annan. Enligt ett avtal mellan parterna kan Gnestahem köpa tillbaka de två fastigheterna inom 20 år om bolaget vill. Det är fastigheterna som säljs. Omsorgen påverkas inte, enligt kommunen.

Frigör kapital

Jon Leo Rikhardsson, vd i Gnestahem, säger att försäljningen frigör kapital som ska användas till investeringar som exempelvis en ny skola, en barnstuga och 50 nya lägenheter. Gnestahem har på två år gjort stora investeringar och vinsten på försäljningen ska hjälpa till att betala de investeringarna och förbättra bostadsbolagets ekonomi.

Orsaken är att Gnesta kommun växer vilket kräver ökad service och fler bostäder, därmed ökade investeringar, menar Jon Leo Rikhardsson, är vd i Gnestahem.

- Istället för att göra detta på tio år gör vi det nu istället.

Stor risk

Miljöpartiet och vänstern var klart emot en privatisering när kommunsstyrelsen tog beslut. Miljöparties gruppledare Daniel Heldén hävdar att man inte kände till alla detaljer i avtalet när man röstade och partiet ser stora risker med privatiseringen.

- För det första kanske man inte kommer att ha råd att köpa tillbaka fastigheterna om 10-20 år och vad händer om Nordisk renting inte skulle fungera som ett företag. Det finns en risk att fastigheterna försvinner iväg ur kommunens händer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".