Vänsterns möte avgör vem som leder landstinget i Sörmland

På torsdagskvällen kan den kritiska politiska situationen i landstinget komma ett stort steg närmare en lösning, efter det att den socialdemokratiska ledningen hoppade av sina uppdrag för en tid sen. Allt hänger på om vänsterpartiet säger ja eller nej till att samarbeta med de övriga fem oppositionspartierna.

Miljöpartiet har redan sagt ja till ett samarbete och miljöpartiets gruppledare i landstinget Gunvor G Eriksson tycker att vänsterpartiet i det här läget borde bortse från partifärg.

-Jag hoppas faktiskt att de är parlamentariker liksom vi andra partier, och att det inte bara handlar om vad som står i partiprogrammet när man ska arbeta praktiskt politiskt, säger Gunvor G Ericson.

Vänsterpartiet har blivit vågmästare när det gäller den politiska styrningen i landstinget fram till nästa val, efter socialdemokraternas avhopp. På torsdagskvällen håller vänstern ett möte för att bestämma om man ska vara med i det samarbete, som de andra fem oppositionspartierna redan har sagt ja till.

Moderaten Gustaf Wachtmeister säger att det blir en svår situation parlamentariskt om vänsterpartiet säger nej, och att det då bara är en väg som återstår.

-Det innebär att det då måste bli socialdemokraterna som försöker sy ihop några nya allianser och koalitioner, säger Gustaf Wachtmeister.

Det finns en plattform som oppositionen eventuellt ska arbeta efter. I den har man gått igenom vad partierna har gemensamt, och bortsett från de ideologiska skillanderna mellan partierna.

Men att bortse från det ideologiska går inte, enligt Firat Nemrud, som är vänsterpartiets gruppledare i Sörmland. Raka motsatsen, menar däremot miljöpartiets Gunvor G Eriksson:

-I den praktiska realpolitiken måste vi samlas kring vad vi vill göra och utveckla. Och vi har ju funnit varandra när det gäller sjukvårdens utveckling i länet. Det finns såna möjligheter trots att det finns stora ideologiska skilnader, säger Gunvor G Ericson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".