Arbetsförmedlingen i Strängnäs sämst i länet

Arbetsförmedlingen i Strängnäs är den arbetsförmedling som är sämst i länet på att leva upp till de sju mål som regeringen har satt för landets arbetsförmedlingar.

I Strängnäs klarar man endast två av målen. Det visar siffror från länsarbetsnämnden.

Det största problemet i Stängnäs är de som varit arbetslösa länge, säger Maud Naess, arbetsförmedlingens chef i Strängnäs.

–Vi har en låg arbetslöshet, men vi har en hög andel av dem som varit inskrivna som arbetssökande i mer än två år. Det är ett bekymmer för oss, säger Maud Naess.

I slutet av december fanns det 97 personer långtidsinskrivna på arbetsförmedlingen i Strängnäs. Målet från regeringen var att man skulle ha högst 88.

Anledningen till att man inte når målet är bland annat att flera av de här personerna har särskilda behov och behöver anpassade arbetsplatser och det får man dålig hjälp med från kommunen, säger Maud Naess. En annan anledning är att många arbetssökande är i 55-60-års åldern och saknar den utbildning som krävs.

Kristian har sökt arbete i Strängnäs sen i maj förra året, för honom hänger det på körkortet.

–Det krävs ofta körkort, så det blir väl till att skaffa ett så snart som möjligt, säger han.

Oxelösund är den enda kommunen i länet där arbetsförmedlingen når upp till alla regeringens sju mål som man kräver av arbetsförmedlingarna. Och målen handlar, förutom långtidsinskrivningarna, bland annat om hur många som har en handlingsplan och särskilda program för arbetshandikappade, vilket också det ett krav man inte lever upp till i Strängnäs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".