Eskilstuna

Politisk strid om Kojefors

Det har blivit en politisk strid om situationen för det äldre paret Gunnel och Arne Kojefors i Eskilstuna. Socialminister Göran Hägglund vill ha en lagstiftning som ska ge äldre par rätt att bo tillsammans på ålderns höst. Socialdemokraterna i Eskilstuna går till motangrepp.

Sveriges Radio Sörmland har tidigare berättat om Arne och Gunnel Kojefors som kanske måste flytta isär när Gunnel blivit sämre, eftersom det saknas boenden där de kan bo tillsammans. Arnes fru Gunnel är demenssjuk och har blivit sämre, hemsjukvården räcker inte längre. Hon bor tillfälligt på så kallat kortidsboende. Arnes och Gunnels olika vårdbehov kan göra att de måste bo isär. Men efter 63 år vill de båda inget hellre än att bo tillsammans.

Häromdagen rapporterade vi om att Eskilstuna kommun gjort en ny bedömning av parets situation och kommit fram till att paret har rätt till var sitt särskild boende och därmed också laglig rätt att få bo tillsammans, men att det kan dröja en tid innan kommunen hittar en lämplig bostad, som de kan acceptera.

– Inriktningen har hela tiden varit att hitta en lösning, men vi har inte obegränsade möjligheter och det styrs av det bestånd vi har, det kan ta tid innan vi kan verkställa det beroende på omsättningen på lägenheter. Ambitionen har varit att hitta en lösning precis som i alla andra fall, sa chefen för Vuxenförvaltningen Thure Morin till Sveriges Radio Sörmland nyligen.

Han berättade då att kommunen går igenom de alternativ som finns utifrån de önskemål som paret Kojefors, som levt tillsammans i 63 år, har. Det kan bli en gemensam lägenhet eller var sin bostad, fast på olika avdelningar, enligt Morin.

Socialdemokraternas ledning i Eskilstuna har reagerat på socialminister Göran Hägglunds kritik mot att kommunen inte ger paret en gemensam bostad och krav på lagstiftning. Partitopparna i Eskilstuna, Hans Ekström och Jimmy Jansson, säger att de välkomnar en lagstiftning, men att den måste klargöra hur människors behov, köer och olika bedömning av vårdbehov i ett par ska hanteras.

De anser att de ska få bo tillsammans men att de inledningsvis inte kan få exakt det boende de önskar.

– Ärendet har handlagts mycket snabbt och det är tydligt att båda har rätt till vårdinsatser, om än olika sådana. Samtidigt står andra äldre personer före i kö för att på grund av liknande behov få ett boende. Vi tycker att principen om att boenden erbjuds i den ordning behov uppstår ska gälla. Det är i sig en rättvisefråga att var och som bedöms ha behov av boende får det utifrån behov och turordning och inte utifrån att politiken går in och prioriterar eller att media styr vem som ska få stå först i kön, skriver Hans Ekström och Jimmy Jansson i ett debattinlägg.

Socialdemokraterna kan också tänka sig en lagstiftning för äldre pars rätt att bo tillsammans.

– Vi har beslut på detta i vårt parti. Hägglund får gärna fatta ett beslut om en sådan lag i morgon dag, upp till bevis Hägglund, du sitter i regeringen, det är bara att sparka igång en proposition så ska vi gladeligen följa den nya lagen. Men vi utgår från att lagen också klargör hur människors behov, köer och olika bedömning av vårdbehov i ett par ska hanteras.

Enligt Hans Ekström och Jimmy Jansson kommer paret Kojefors att få bo ihop. Det har hela tiden varit den Socialdemokratisk ledda majoritetens besked och mål i ärendet, skriver de i ett debattinlägg.

– Men i Eskilstuna går inte vi politiker in i enskilda ärenden och åsidosätter grundläggande rättviseprinciper. Vi stödjer oss på lagstiftningen och gör allt vad vi kan för att skapa förutsättningar utifrån den. Så är fallet också denna gång, skriver de.

Enligt socialdemokraterna ska paret  få bo tillsammans och de har accepterat att stå i kö för var sin lägenhet i samma hus och har sagt nej till att bo tillsammans i samma lägenhet i ett demensboende.

Partiet hävdar att kommunen handlagt ärendet snabbt och att paret kommer att få bo ihop på det sätt som de själva tackat ja till.

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista