Eskilstuna

Tidsbegränsat på Volvo

Det har börjat gå bättre för Volvo i Eskilstuna. Företaget har återanställt ett femtiotal av de som blev uppsagda i spåren av finanskrisen. Men de som återanställs får inte tillbaka sina fasta tjänster. Montören Lasse Carlsson är en av dem som drabbats.

– Jag vet att jag har jobb till sista september, det är det jag vet. Jag är ju glad åt det som är just nu även om självklart en tillsvidareanställning är mitt mål, säger han.

Lasse Carlsson blev av med jobbet förra våren och fick gå på a-kassa. Medan han var arbetslös gick han en svetsarkurs och i september förra året blev han återanställd.

Inne på fabriken i Eskilstuna, där man bland annat tillverkar delar till hjullastare, är produktionen igång igen och det är fullt upp på Lasse Carlsson avdelning.

Som vi berättade igår har Volvo anläggningsmaskiner börjat gå med plus igen. De har gjort en vinst på en miljard kronor hittills i år. Samma period för ett år sen gjorde de en förlust på drygt en miljard kronor.

Över 300 personer fick gå från Volvofabriken i Eskilstuna när företaget skar ner i samband med finanskrisen. Nu har ett femtiotal, bland annat Lasse Carlsson fått tillbaka sina jobb. Men de har alltså bara garanterat jobb till sista september. Birgitta Bohm är personalchef och säger att situationen är bättre nu än för ett år sedan.

– Men därmed är det inte sagt hur det ser ut för framtiden, säger hon.

Den fackliga ledningen på Volvo har inga synpunkter på dom tidsbegränsade anställningarna. Viceordföranden för metallklubben, Robert Fredriksson, säger att han förstår att företaget vill ta det försiktigt ett tag framöver. Lasse Carlsson håller också med om att marknaden måste bli stabil först.

– Jag kan förstå att arbetsgivarna idag inte vågar ta den chansen helt enkelt, säger han.

Men det påverkar förstås Lasse Carlssons eget privatliv, att han inte längre har fast jobb och en tryggad inkomst.

– Luftslott kan ju vem som helst bygga men det går ju inte att flytta in i dem. Självklart så tar man det försiktigt med några framtidsplaner, säger han.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista