Nyköping

Greves avlopp miljöfarliga

Den moderate riksdagsmannen och greven Peder Wachtmeister har i flera år struntat i att åtgärda dåliga avlopp vid tre av sina fastigheter i Nyköping. Avloppen medför, enligt kommunen, risk för smittspridning och det blir dåliga konsekvenser för miljön.

Nu kan Peder Wachtmeister tvingas betala vite, en slags straffavgift på total 150 000 kronor, om avloppen inte åtgärdas.

– Lagen är ju så allmänt hållen i de här frågorna. Nu ska jag fixa avloppen, jag har ju tre egna anställda så det är inga problem, säger Peder Wachtmeister.

Men borde ni inte ha gjort det tidigare?

– Jag var ju aldrig på de där mötena men det har inte funnits något åläggande förut, säger han.

För att minska risken för smittspridning och minska övergödningen från Kilaån till kustvattnen utanför Nyköping förbjöd kommunen sommaren 2006 flera fastighetsägare att släppa ut avsloppsvatten, bland dem Peder Wachtmeister.

Inget avloppsvatten fick släppas ut från deras fastigheter om avloppen inte gjordes om för att motsvara lagens krav senast i december 2007.

Eftersom Peder Wachtmeister ännu inte gjort något åt sina avlopp ska politikerna nu ta ställning till om han ska tvingas betala ett vite, en straffavgift på 50 000 kronor per fastighet, totalt 150 000 kronor, om han inte senast i höst gör om dem eller slutar släppa ut avloppsvatten.

Peder Wachtmeister säger att han tycker att lagstiftningen är luddig och han tycker att kommunen först borde se till att andra fastighetsägare gör om sina avlopp.

– Börja med de som är bovar så att säga. Så ska jag nog fixa mina avlopp, säger han.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista