Ny pistol kan förhindra dödsfall

En ny pistol med strömförande pilar, som ger elektroniska stötar när det träffar ett offer, ska testas inom polisen. Den ansvarige för den svenska polisens beväpning, Roger Alvefur, säger till Dagens Nyheter, att det vapnet hade varit ett ypperligt alternativ vid händelsen i Katrineholm för några veckor sedan då en 40-årig man sköts till döds av polisen, som blev hotad, enligt polisen.

Personen som träffas av det nya vapnet dör inte utan får istället en elchock av pilar som tillfälligt slår ut offret. Pilarna är försedda ned hullingar för att hänga kvar medan offret för stötar på 50 000 volt. Vapnet kanske kommer att användas av polisen på försök efter sommaren.

Händelsen i Katrineholm utreds av polisens internutredare i Östergötland. Internutredarna ska utreda om den polis som sköt har gjort sig skyldig till bland annat vållande till annans död. Frågan om nödvärn utreds.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".