Strängnäs

Strid om grillkiosk i rätten

Idag inleddes den rättsliga process som kan vara slutpunkten på en mer än tio år lång affär.
Grillkioskägaren Veli Caglayan har stämt kommunen på närmare 13 miljoner kronor och hävdar att han fick löfte om att bygga nytt på torget i Strängnäs när kommunen rev den gamla grillen.

– Om jag fick välja idag så skulle jag i så fall vilja ha mina tio år tillbaka. Jag vill egentligen inte ha en krona utan bara min verksamhet tillbaka, säger han.

Han har varit arbetslös eller haft olika restaurangjobb och precis nu har han fått jobb som säljare, men det är grillen han vill ha tillbaka.

– Jag byggde upp den är grillkiosken - jag var nitton år och drev den i tio år och försörjde mig själv och min familj, säger Veli Caglayan.

Det började för över tolv år sedan. Veli Caglyan hade en grill på Västervikstorget i Strängnäs. Kommunen ville, enligt Veli Caglayans version, göra förändringar på torget och ville bland annat ta bort grillen och annat och anlägga grönytor och sjöbodar.

Kommunen bad då grillägaren att avsäga sig besittningsrätten till grillen för att kommunen med det skulle kunna ändra detaljplanen.

Han gick med att säga upp sitt hyresavtal för att han säger att han fick ett muntligt löfte om en byggrätt för en restaurang i den nya detaljplanen.

– I mina kontrakt som jag har från början så har jag besittningsrätt, konstaterar han.

Därför vill han att Strängnäs kommun ska betala skadestånd för att man brutit ett avtal om att han skulle få bygga en ny grill vid Västerviken och i andra hand, om rätten inte konstaterar avtalsbrott, att han ska ha ersättning för felaktig handläggning av ärendet.

Kommunen har en helt annan syn på saken och kommunens företrädare, advokat Gustaf Pontén menar, att det inte finns något avtal och att enskilda tjänstemän inte kan eller får lova ut någon byggrätt i en detaljplan som ännu inte är fastställd av politikerna i kommunfullmäktige. 

Det finns inga som helst beslut, säger han. Vad som däremot finns är dokument som visar att grillägaren Caglyan har avsagt sig besittningsrätten och advokaten pekar också på att grillägaren inte betalat hyran som han skulle under en period.

Och vad säger grillägaren?

– Dels förstod jag inte alltid vad olika handlingar betydde och dels, att det bara var formalia för att underlätta att torget skulle göras om. Jag hade ju ändå fått ett löfte om att få bygga en ny restaurang där. Jag ville ju som alla Strängnäsbor att torget skulle bli fint och ställde upp, säger Veli Caglayan.

Jag har gjort allt man begärt av mig under alla år, men mitt liv har blivit ett helvete, konstaterar han.

Han skickade också in en ansökan om bygglov även om han tyckte det bara var formalia eftersom han redan lovats att få bygga, säger han. En ansökan som han hävdar att kommunen sedan slarvade bort. Att han inte betalade hyran under en kort tid, berodde på att kommunen inte kunde ge besked om hur den skulle betalas.

Kommunen menar å sin sida att man på olika sätt ställt upp för att underlätta för grillägaren att driva sin verksamhet även om han inte hade någon rätt till just den plats han krävt. Man pekade ut ett antal alternativa ställen.

Hur kommer det att gå?

Parterna står långt ifrån varandra och när förhandlingen inleddes i morse och rätten bad parterna att träffas i enrum för att se om de kunde komma överens var beskedet när de kom tillbaka till rättssalen, att de stod ännu längre från varandra.

Grillägaren Veli Caglyan kräver runt 13 miljoner.

Jag har levt på existensminimum i tio år och det här har orsakat mig stora skador, säger han.

Och enligt ombudet Darko Davidovic, är det egentligen för lite för en rörelse, som enligt honom var värd 2,5 miljoner och omsatte 2,5 miljoner om året och som idag skulle ha legat på en ännu attraktivare plats i den upprustade hamnen.

I morse sade ombudet att han trodde att de skulle skärpa skadeståndskravet.

Vad som händer nu är att det blir en så kallad mellandom, vilket innebär att domstolen avgör om det gjorts något fel och om det ska bli något skadestånd eller inte.

Därefter blir det nya förhandlingar om hur mycket pengar det i så fall blir.

Hans Andersson
hans.b.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista