Omfattande kritik mot Studsvik

Kärnkraftsinspektionen, SKI, riktar omfattande kritik mot kärnteknikföretaget Studsvik utanför Nyköping i en färsk granskingsrapport.

På 12 punkter måste Studsvik nu se över sina säkerhetsrutiner. Studsvik får också fyra förelägganden på delar som måste åtgärdas, bland annat en reaktorbassäng som läckt i flera år.

Men Jean-Marc Holt, vd på Studsvik Nuclear, ser ingen anledning till oro.

– Det är egentligen inte ett läckage i vanlig bemärkelse. Det finns ingenting som tyder på att det skulle läcka primärkylningsvatten. Abslut inte, säger Jean-Marc Holt.

SKI kräver att Studsvik snarast utreder var läckaget finns och visar att det inte är primärläckage, det vill säga det kylvatten som står i direkt kontakt med radioaktivt material i reaktorn, som läcker ut. Enligt SKI:s rapport finns det frågetecken kring detta.

SKI kräver också att Studsvik visar på hur betongen utanför bassängen påverkats av läckaget, som pågått under flera år. Enlig SKI bryter Studsvik mot sin egen miljökonsekvensbeskrivning om att minimera utsläppen så länge läckaget består.

Enligt SKI finns det också frågetecken och anmärkningar kring ett stort antal andra funktioner - alltifrån det fysiska skyddet inne på anläggningen, personalens kompetensutveckling, säkerhetsrutiner för olyckor när bränsle gått i golvet, till nödstopp som inte löst ut när fel uppstått.

Men Jean-Marc Holt ser inte här några större problem.

–Det är anmärkningar och det är en diskussion som pågår mellan oss och SKI, säger han.

Reaktorskyddet i betong, som ska skydda mot strålning vid ett haveri, är byggt för en livslängd på max 40 år. Får Studsvik det tillstånd de nu har sökt innebär det en livslängd på 55 år. Trots det saknas redovisning av detta i Studsviks säkerhetsredovisning.

Enligt SKI:s skriftliga rapport uppfyller delar av Studsviks säkerhetsprogram inte lagens krav. Men Jean-Marc Holt tror inte att det är vad SKI egentligen menar.

– Annars skulle vi inte få fortsatt drifttillstånd, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".