Trosa får stå för ombyggnad av Tomtaklintskolan efter luktproblem

Trosa Kommun hoppas nu att man har hittat orsaken till den unkna lukt som vållat problem i den nybyggda Tomtaklintskolan. Luften har gjort att både elever och lärare fått problem med eksem. Men trots att skolan är nybyggd, får kommunen stå för kostnaderna för att rätta till problemen.

Den nya Tomtaklintskolan i Trosa invigdes till höstterminen förra året, men ganska snart kom det klagomål på unken luft och konstig lukt, framför allt i delar av skolans expeditionslokaler men också i vissa lektionssalar. Flera personer, både elever och personal, fick också problem med bland annat sveda i ögonen, klåda och eksem.

Den nya Tomtaklintskolan började byggas sen taket i den gamla gett vika under vintern för fyra år sen. Men de nya skollokalerna hann inte mer än invigas förrän det kom klagomål på luften. Trosa kommun började utreda orsaken, och nu har en ingenjörsfirman kommit med sin rapport.

En orsak till problemen kan vara att det är för dålig ventilation under golvet, och att den dåliga luften beror på det. Då skulle bättre ventilation hjälpa, så att luften under golvet inte stiger upp i skollokalerna utan åker ut istället hjälpa.

Att rätta till problemen kostar uppskattningsvis 50 000 kronor, och det får Trosa Kommun stå för, trots att skolan är nybyggd. Eftersom byggföretaget byggt enligt de ritningar som de fått kan de inte lastas för problemen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".