NYKÖPING

Inga besked i het valfråga

Den fråga som kanske har störst chans att bli årets valfråga i Nyköping är en fråga som inga politiker idag vill ge några besked om. Det handlar om den nya skolutredningen som föreslår att fjärdeklassare i kommunens ytterområden ska åka skolbuss till större skolor.

Alette Sederholm från Kiladalen är förälder och aktiv i nätverket "Uppror - våra barn - vår landsbygd". Nätverket kräver politikerbesked före valet.

– Vi väljer politiker och vi väljer de som sitter i barn- och ungdomsnämnden indirekt, så självklart måste vi ha besked om den här viktiga frågan, säger Alette Sederholm.

De flesta bygdeföreningar och landsortsföreningar har redan anslutit sig. Företagare, föräldrar och anhöriga i hela kommunen, samt samtliga tolv lokala LRF-avdelningar står enligt Alette Sederholm bakom protesterna.

Protesterna finns också på hemsidor på nätet, så de politiker som hoppas att det här inte ska bli en valfråga kan ha anledning att tänka om.

Fjärdeklassare är för små för att bussas runt och stora skolor är inte automatiskt bättre än mindre skolor, menar det växande nätverket.-

- Det här är barn vi pratar om, påpekar Alette Sederholm.

– Det är så många föräldrar som vet hur det blir på stora skolor och stora enheter och många forskningsresultat pekar också på det, att elever inte blir sedda. Mobbningen ökar och kvalitén kan sjunka, säger hon.

Alette Sederholms egen familj kommer välja friskolor för barnen om förslaget går igenom och barnen inte kan gå på de skolor de själva vill. Hon tror att föräldrar till skolbarn kommer att vara mycket noga med var de lägger sin röst i höstens val.

– Det är oftast yngre väljare som vill bo kvar på landsbygden, man har flyttat dit, man har gjort medvetna val att man vill bo på landet. Och då tror jag absolut att man kan byta parti, säger hon.

Men ingen av de politiker Sveriges Radio Sörmland talat med ger några besked idag och heller inga löften om besked före valet.

– I dagsläget kan jag inte göra det eftersom detta är en utredning som ligger och vi måste analysera den riktigt ordentligt, säger moderaten Anne-Marie Wigertz från den styrande alliansen.

– Det får vi återkomma till när vi satt in oss mer i det underlag som finns, säger socialdemokraten Urban Granström från oppositionen.

– Som sagt, det behövs mer fakta, säger Malin Hagerström från Miljöpartiet, alliansens stödparti.


Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista