SÖRMLAND

Rekordbeslag av ägg hos samlare

Nyköpingspolisen har hittat 3 000 fågelägg hos en samlare i västra Sörmland. Det är det största beslaget av ägg som gjorts i Sverige. Många ägg kommer från hotade svenska arter och samlaren misstänks för grovt artskyddsbrott.

De drygt 3 000 äggen som hittats hos samlaren kommer från 1800-talet och framåt. Hos samlaren fanns bland annat ägg från svartbent strandpipare, en art som är utdöd i Sverige. Också ägg från havsörn och kungsörn hittades.

– Det är ett allvarligt brott. Det är hotade arter och de ska vi värna om naturligtvis, säger Lars Liewenborg, kommissarie på ekoroteln.

Enligt Lars Liewenborg kan den här typen av verksamhet generera mycket pengar.

– Enligt uppgift har ett av de här äggen betingat ett värde på 5 000 kronor. Så för rätt personer och rätt samlare har de här äggen ett stort värde, säger Lars Liewenborg.

Polisen kom samlaren på spåren genom polisen i Storbritannien, som hörde av sig efter att en äggsamlare i Skottland avslöjats. Den skotske äggsamlaren hade mejlat med samlaren i Sörmland och på så sätt kom polisen den svenske samlaren på spåren.

Polisen genomförde en razzia och samlaren misstänks nu för grovt artskyddsbrott.

Men det är inte nödvändigtvis olagligt att inneha ägg från hotade fågelarter, om äggen till exempel köptes innan fågelarten bedömdes som hotad.

Svensk polis har varit dålig på att utreda artskyddsbrott, enligt Lars Liewenborg. Han säger att polisen måste bli bättre på de här brotten.

– Man är betydligt bättre på sådana här brott internationellt. Där ligger vi efter, säger han.

Lars Liewenborg menar att det är svårt för polisen att få fast människor som letar efter ägg, eftersom många plundringar av bon sker i Norrland.

– Det är stora marker och stora avstånd som man har tillgång till och det är svårövervakat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista