SÖRMLAND

Ostlänken trumf för de rödgröna

Höghastighetsbanan Ostlänken har blivit trumf på hand för de rödgröna partierna i Sörmland i valrörelsen. De lokala partierna kan nu dra nytta av de rödgröna partiledarnas utspel häromdagen att lova en utbyggnad av Ostlänken om de vinner valet.

Det i ett läge där den borgerliga regeringen är kallsinnig till dyra tågplaner.

Anne-Marie Wigertz, första namn på moderaternas lista i Nyköping i höst, är inte helt road av det uppkomna läget.

– Ostlänken är naturligtvis väldigt viktig för Nyköpings kommun och vad vi kan göra är bara att vi fortsätter lobba för att regeringen tar sitt ansvar där. Ostlänken vill vi ha så snart som möjligt, säger Anne-Marie Wigertz.

När de rödgröna partiledarnas utspel kom häromdagen, att de är beredda att påskynda bygget av Ostlänken och andra höghastighetsbanor genom vad de kallar den största satsningen på järnvägsnätet sen utbyggnaden av stambanorna i slutet av 1800-talet, kom det som något av en kalldusch för den borgerliga alliansens lokala företrädare.

Att de rödgröna är beredda att satsa 120 miljarder kronor på järnvägar, medan Reinfeldt och de borgerliga partierna mest gör tummen ned, gynnar förstås de lokala rödgöna partierna som får medvind i en begynnande valrörelse.

Socialdemokraten Urban Granström, oppositionsråd i Nyköping, tycker att den borgerliga majoriteten inte har lyckats förvalta Nyköpings goda förutsättningar.

– Det händer saker, men det händer inte tillräckligt. Det går inte tillräckligt snabbt fram med planeringen av en kommande ostlänk, säger Urban Granström.

Även moderaterna i Nyköping ser alltså Ostlänken som en oerhört viktig framtidsfråga för kommunens utveckling. Men moderaten Anne-Marie Wigertz vill inte gå så långt att hon uppmanar lokala moderatväljare att på riksplanet taktikrösta på de tågvänligare socialdemokraterna, miljöpartiet eller vänstern.

– Nej, det tycker jag inte. Vi får se till att våra riksdagsmän ser att Ostlänken är viktig för hela Sverige.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista