Risk för ökat våld från antifascister i Sörmland

Det finns en risk för ökat våld från fascistmotståndare i Nyköping. Det enligt Hans Westmar på Kriminalunderrättelsetjänsten i Sörmland.

Totalt i landet har antalet anmälningar av misshandel, skadegörelse och vandalisering från antifascister mer än tredubblats sen 1999, visar statistik från säkerhetspolisen, Säpo.

I länet finns det aktiva i den antifacistiska organisationen AFA, säger Hans Westmar.

-Det finns ju, som vi fått tips om, en grupp på gång nere i Nyköping, och det är ju inte så konstigt därför att har man etablering av nynazister, så kommer det här som ett brev på posten. Det är alltså motståndare till dem.

Förra året fick Säpo in 400 anmälningar om våld från antifascistiskt håll, och antalet anmälningar i landet har mer än tredubblats sen 1999, enligt statistik från Säpo, som P3- programmet ”Front” har tagit del av.

I Sörmland har det varit två såna här fall den senaste tiden. I ett av fallen knivskars en man i Nyköping, och enligt Hans Westman har både antifacister och högerextrema grupper god koll på varandra och registrerar vad motståndaren gör.

Men hur många facistmotståndare som är aktiva i Sörmland är svårt att veta. Men ett exempel visar att t ex AFA kan mobilisera folk med kort varsel. Det var när Sverigedemokarterna i somras höll ett torgmöte i Nyköping inför EMU-omröstningen.

Två anmälningar den senaste tiden i länet alltså, men det kan finnas ett mörkertal:

-Det finns indikationer och personer som har berättat att man inte gärna går till polisen, och det gäller båda lägren, utan  man vill helt enkelt ta saken i egna händer, säger Hans Westmar, på polisens underrättelseavdelning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista