Sörmland

Här är de bäst på konst och musik

Barn har klart större möjligheter att syssla med konst och musik om de bor i Katrineholm, än om de bor i Nyköping. Det anser Lärarförbundet. Förbundet har gjort en rankning av Sveriges kommuner utifrån vilka möjligheter som finns för unga att ägna sig åt bild, dans, musik och teater, bland annat.

Katrineholm rankas som den bästa kommunen i Sörmland och Nyköping som den sämsta. Nyköping står sig också dåligt i jämförelse med riket, och hamnar totalt på plats 257.

En kommun som gjort ett stort lyft sen förra rankningen är Strängnäs, som gått från plats 224 i riket till plats 69. Det sen eleverna fått tillgång till en kvalificerad musik- och kulturskola i kommunen. Oxelösund, däremot, har tappat rejält.

– Det är glädjande att Strängnäs kommun satsar för att ge elever tillgång till en kvalificerad musik- och kulturskola. Vi vet att estetisk utveckling hjälper barn och ungdomar att nå sina kunskapsmål även i andra ämnen, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén i ett pressmeddelande.

Lärarförbundet etablerade 2009 ett årligt pris till Sveriges bästa musik- och kulturskolekommun. Undersökningen bygger på en sammanställning av de resurser som kommunen satsar på musik- och kulturskolan, räknat i kronor per invånare i åldern 7-15 år samt den medelavgift som tas ut av eleverna.

Till bästa musik- och kulturskolekommun för 2010 utsåg Lärarförbundet Hällefors kommun. De står som vinnare för andra året i rad.

Placeringar för kommuner i Södermanlands län 2010:

65 Katrineholm
69 Strängnäs
108 Eskilstuna
117 Flen
161 Oxelösund
179 Trosa
206 Vingåker
244 Gnesta
257 Nyköping

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista