Reaktorer på Studsvik går på övertid

Reaktorinneslutningen på Studsviks R2-reaktor är idag äldre än den från början beräknade livslängden. Inneslutningen fungerar som en första barriär mot strålläckage vid ett haveri och trots att ingen idag har kunskap om inneslutningens skick, så vill kärnkraftsinspektionen SKI att Studsvik ska få fortsätta driva reaktorerna i 10 år till.

Inneslutningen fungerar som en första barriär mot strålläckage vid ett haveri och trots att ingen idag har kunskap om inneslutningens skick, så vill kärnkraftsinspektionen SKI att Studsvik ska få fortsätta driva reaktorerna i 10 år till.

Enligt Christer Victorsson, chef för SKIs avdelning för reaktorsäkerhet, så räcker det att Studsvik redovisar detta i efterhand.

–De måste visa i en dokumenterad utredning att det inte finns några problem här. Men det finns ingenting som talar för att det skulle finnas ett problem här, säger Christer Victorsson.

Trots de många brister som SKI pekar på i sin senaste granskningsrapport och trots att Studsvik ännu inte vet var man ska göra av det utbrända kärnbränslet, så tillstyrker SKI att Studsvik får fortsätta driften av de båda så kallade forskningsreaktorerna.

Ett av problemen är att den strålskyddande reaktorinneslutningen redan idag är 44 år, det vill säga den har redan använts längre än den livslängd på mellan 30 och 40 år som räknades fram när reaktorn byggdes. SKI vill ge tillstånd för ytterligare 10 års drift, vilket innebär att reaktorn kommer att användas i 55 år. Det är mellan 15 och 25 år längre än den beräknades för.

Studsvik har idag ingen dokumentation på i vilket skick betonginneslutningen är. Man vet alltså inte om den är försvagad eller inte.  

–Studsvik måste utreda den här frågan, säger Christer Victorsson. Skulle det visa sig att något kommer fram som hotar säkerheten, så kommer SKI att reagera omedelbart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".