Olagligt skrotupplag polisanmält

Miljöförvaltningen i Nyköpings kommun har polisanmält de ansvariga för ett tio år gammalt skrotupplag i den lilla byn Almudden i Vrena. Invånarna där har i mer än tio år kämpat för att få bort det olagliga skrotupplaget som helt dominerar området.
En förundersökning har inletts och den leds av miljöåklagaren. Problemen med den olagliga maskinskroten vid Almudden, som delvis ligger inom skyddszon för en vattentäkt, har funnits länge, alltför länge tycker grannarna. Men läget är totalt låst med myndigheter som står maktlösa. De äldsta anteckningarna om skroten i kommunens akt är från 1987 då ägaren som spritt ut sina ägodelar inte bara på sin egen mark uppmanades göra en radikal städning. I början på 90-talet utdömdes ett vite på 30 000 kronor, men skrotupplaget med containrar fulla av behållare med oljor och odefinierade kemikalier stod orört kvar. Ett nytt föreläggande med hot om löpande vite på 5 000 kronor kom 1996. Men vite har aldrig dömts ut eftersom ägaren saknar tillgångar. För att komma ur detta ''Moment 22 läge'' har kommunens miljöhandläggare Hans-Erik Adolfsson efter otaliga inspektioner på plats nu gjort en polisanmälan. En sanering av fastigheten beräknas kosta mellan 500 000 kronor och en miljon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".