Högern och vänstern överens om landstingets framtid

Nu är de borgerliga partierna, vänstern och miljöpartiet i landstinget i Sörmland nära att komma överens om hur man ska styra landstinget efter socialdemokraternas avhopp nyligen. Det uppger företrädare för alla de sex partierna på onsdagen.

I veckan har företrädarna för moderaterna, folkpartiet, miljöpartiet, centern, vänstern och kristdemokraterna haft intensiva samtal inför att de gemensamt ska ta över makten i landstinget i början av mars.

Alla är överens om att diskussionerna har fungerat bra och enligt kristdemokraten, Östen Eriksson, finns det en positiv spänning mellan partierna. Partierna påstår nu också att man näst intill blivit färdiga med det gemensamma underlaget för hur man ska leda landstinget framöver. Och det bygger på sakfrågor och inte ideologi, enligt folkpartisten Anders Bjurström.

Däremot vill politikerna ännu inte berätta vad man konkret har kommit fram till, utan det ska göras på en gemensam presskonferens på fredag.

Politikerna har delat upp de olika posterna i landstinget mellan partierna. Och den politiker som får en post kommer dessutom bli talesman för sitt ansvarsområde. Vem som ska sitta på vilken post kommer att framgå först på fredag.

Men klart är ändå att det kommer att bli en hel del besparingar inom landstinget framöver, eftersom landstingets sparkrav på 200 miljoner kronor ligger fast. Och för att visa att sparkraven omfattar även politikerna, kommer den nya ledningens arvoden att bli lägre än den tidigare socialdemokratiska ledningens. Det enligt moderaten Gustaf Wachtmeister.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".