Höga radonhalter i Skogsängen

Dubbelt så höga halter av radon jämfört med gränsvärdet har uppmätts i de så kallade atriumhusen i bostadsområdet Skogsängen i Eskilstuna. - Radonet finns i marken under husen, säger kommunens miljöinspektör Kjell Westermark. Men det är oklart hur utbrett problemen är. Området är inte är ett högriskområde för radon.
Bostadsområdet är byggt i blåbetong, som är mycket radonhaltigt och därför satte man i mitten av 90-talet in fläktar i samtliga hus för att öka genomströmningen av luft. Men sedan dess har Kommunfastigheter inte gjort någon uppföljande mätning. Radon misstänks orsaka lungcancer. VD:n för kommunfastigheter som äger husen, Jonny Lundgren, säger att han inte har något förklaring till varför de tidigare mätningarna, som gjordes 1994, inte följdes upp då. Men nu ska man däremot följa upp detta och dosor som ska mäta radonhalten ska sättas upp i området i slutet av januari.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".