Rekordmånga körkort indragna 2003

Rekordmånga bilförare och mc-förare i Sörmland fick sina körkort indragna förra året. Drygt 950 personer fick sitt körkort indraget och det är en ökning jämfört med tidigare år.

År 2000 och 2001 drogs drygt 800 in. För fem år sedan var siffran knappt 700 indragna körkort. Det uppger Vägverket. Dde flesta har fått körkorten återkallade på grund av att de kört för fort kört om på övergångsställen eller kört mot rött.

Under förra året återkallades närmare 32 000 körkort, en ökning med 15 procent sedan 2002. Det är det högsta antalet som noterats sedan rekordåret 1994.

- Den viktigaste förklaringen till ökningen är generellt att polisen blivit mer aktiva i bevakningen av hastigheter och nykterhet, säger Thomas Lekander på Vägverket till Sveriges Radio Sörmland.

Han kunde under måndagseftermiddagen inte ge lämna några uppgifter för 2002 eftersom de uppgifterna då inte var tillgängliga, men han bedömer att antalet återkallade körkort var mindre då jämfört med 2003.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".