Hästar i Nyköping måste säljas - nya villor i hagen

En hästgård i Nyköping tvingas nu sälja hästarna och lägga ned sin verksamhet. Det här på grund av att kommunen vill bygga villor i närheten av gården och kräver en 200 meters hästfri zon där.

–Det här kom som en total överraskning, säger hästgårdens ägare Björn Kardefeldt. Det aggressiva sättet det har skrivits på förvånar och upprör oss också mycket. Det går bara ut på att fösa bort oss från den här fastigheten.

När familjen Kardefeldt 1995 köpte den gamla jordbruksfastigheten vid Stenbro nära Nyköpings norra tätort ville man bygga ett nytt bostadshus men fick avslag. Fastighetens användning fick inte ändras. 

Nu när kommuen vill hårdexploatera för nya villor i området gäller inga gamla regler längre. Fem sex tomter är planerade i gårdens sommarhage, utan att familjen tillfrågats. En 200 meters hästfri zon gör det dessutom omöjligt att fortsätta ha hästar på fastigheten.

LRF i Nyköping har reagerat starkt på kommunens planer. Lantbrukarna ser risker för att fler gårdar kan råka ut för samma öde längre fram.

–Jag tycker att det är illa när lantbrukare, eller i det här fallet hästgårdar, kommer i kläm, säger Kjell Eriksson, ordförande i LRF Nyköping. Det får inte vara så att existerande versamhet ska försvinna för att nyexploatering ska ske. Det kan vi inte acceptera, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".