Inget försök om längre öppettid på krogen i Eskilstuna

Det blir inget försök med förlängd serveringstid av alkohol från klockan två till tre på nätterna, på restaurangerna i centrala Eskilstuna.

Anledningen är att ett längre öppethållande skulle innebära risk för mer våld kring krogarna och att grannar störs under en längre tid. Det menar arbetsmarknads- och familjeförvaltningen i Eskilstuna.

Förlängda öppettider på till exempel juldagen och nyårsafton diskuteras fortarande.

Fullmäktige beslutade för drygt ett år sedan att dåvarande socialnämnden på försök skulle få möjlighet att förlänga serveringstiden på försök i ett halvår, men så blir det alltså inte.

Polisen är också helt emot emot förlängt öppethållande, även vid enstaka dagar, eftersom man tror att det krogrelaterade våldet fortsätter allt senare på natten.

Miljöförvaltningen menar att en förlängning på försök på enstaka dagar inte förvärrar problemet, men däremot, att en generell förlängning kan innebära ökade problem för grannar.

Några restauranger i centrum är klart för förlängd serveringstid till tre på prov eftersom de tror att det kan minska antalet svartklubbar och efterfester.

Enligt kommunens utredning har flera kommuner i landet sagt att förlängd serveringstid inte har ökat det krogrelaterade våldet och att det inte har stört ordningen mer. Däremot innebar förlängd serveringstid ökat våld i Södertälje, som på grund av det återgick till servering från klockan tre till klockan två.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".