KATRINEHOLM

Femtio ungdomar improviserar fram teater

Ett 50-tal ungdomar i Katrineholm improviserar just nu fram en föreställning som ska spelas upp i juni. Föreställningen ska kretsa kring miljö- och demokratifrågor och är knuten till Teater K.

Teater K har fått drygt 400 000 kronor av Allmänna arvsfonden för att sy ihop företällningen, som fått namnet projekt Framtid. Projektet riktar sig till ungdomar mellan 15 och 25 år.

Ett 50-tal ungdomar improviserar fram föreställningen. Christer Uddin, Amanda Jeppsson, Niclas Gustafsson och Markus Karlsson diskuterar miljöfrågor när Sveriges Radio Sörmland hälsar på.

– Undrar om jag ska ta bilen eller bussen idag, säger Christer Uddin.

– Det är mycket skönare att åka bil, säger Amanda Jeppsson och så uppstår en diskussion om fördelarna och nackdelarna med buss kontra bil.

Men teatern handlar inte bara om miljö, berättar dramaledaren Julia Fries, som är en av initiativtagarna till projetet. Den handlar också om demokrati, ekonomisk makt och rättvisefrågor.

– Om ungdomar visionerar, vilken värld skulle de vilja ha, vad skulle de vilja säga till makthavarna? Hur vill man forma världen framöver, säger Julia Fries.

Ungdomarna som är med har blandade erfarenheter. Här finns studerande, arbetslösa och kulturintresserade. Också de som inte har någon tidigare erfarenhet av teater eller samhällsengagemang får vara med.

– Många som vi mött nu säger att det inte är någon idé, jag bryr mig inte, bara jag får ett jobb eller det kommer ändå gå åt helvete. De rösterna ska höras, den uppgivenhet som finns, säger Julia Fries.

Den 18 juni är det dags för föreställningen på Stortorget i Katrineholm.  Amanda Jeppsson hoppas att publiken ska få en tankeställare.

– Att folk vaknar upp, att de tar bussen och stänger av lamporna när de går ut utifrån rummet.
Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se