Sörmland

Miljöpartiet väljer inte sida

Den allt tydligare indelningen bland de politiska blocken på riksplanet är inte lika uppenbar i landets kommuner. I Sörmland vägrar exempelvis Miljöpartiet i sex av de nio kommunerna att ge besked före valet vilka politiska partier de kan tänkas att samarbeta med. Det visar en undersökning som Sveriges Radio har gjort.

Flera Eskilstunabor tycker det är fegt gjort av Miljöpartiet att inte ge besked. En av dem är Rebecka Johansson som tycker att de borde bestämma sig.

– Det kommer ju bli svårare om de inte vet vilken sida de ska stå på, säger hon.

I undersökningen fick alla partier i alla kommuner i Sörmland bland annat svara på frågan om vilka de kan tänka sig samarbeta med efter valet.

När det gällde Miljöpartiet har Flen, Gnesta, Katrineholm, Nyköping, Strängnäs och Vingåker valt att inte ge väljarna några besked före valet. Miljöpartiet i Trosa och Oxelösund har inte svarat på frågan.

Gudrun Lindvall är gruppledare för Miljöpartiet i Katrineholm och hon hoppas att det blir en vågmästarställning för dem.

– Ja vi hoppas ju att varken Alliansen eller Socialdemokraterna med vänstern skulle få egen majoritet, utan vara beroende av oss. Det är då vi har möjlighet att komma till makten, säger hon.

För första gången går Miljöpartiet i Eskilstuna i år ut med ett gemensamt valmanifest tillsammans med Socialdemokraterna och vänstern. Det är de ensamma om av Miljöpartiet i Sörmland.

Magnus Johansson är gruppledare för Miljöpartiet i Eskilstuna och tror att det är viktigt för väljarna att veta vilken politisk inriktning man har.

– Vi känner att vi har ett ansvar att ge besked i den frågan, säger han.

Caroline Karlsson
caroline.karlsson@sr.se