Politiskt motstånd mot exploatering av mark med hästgård

Förslaget att detaljplanera delar av norra Nyköping och genom det göra en befintlig hästgård omöjlig möter nu hårt motstånd från flera håll, också från politikerna. Både centern- och miljöpartiet protesterar skriftligt mot förslaget, men också vänsterpartiet säger nej.

-Jag är jättetveksam att man exploaterar en jordbruksfastighet som varit det sen hävd så hårt. Det säger vi bestämt nej till, säger Harriet Johansson, vänsterpartiets representant i bygg- och miljönämnden.

Det blir inte med stöd av vänstern som förslaget att ta bort en befintlig hästgård från Stenbro-området i Nyköpings norra tätort kan drivas igenom. Vänstern säger precis som Centern och Miljöpartiet klart nej till förslaget.

Det kommunens exploateringsenhet vill göra är att detaljplanelägga delar av hästgården för villabebyggelse, utan att ägarna till gården tillfrågats. I förslaget ingår en hästfri zon på 200 meter, som innebär att ägarna till den gamla jordbruksfastigheten inte kommer att kunna fortsätta ha hästar.

Flera organisationer och enskilda ger också sitt stöd för att hästgården ska kunna bevaras, bland dem LRF, Villaägarna, Frisksportarna och Hembygdsföreningen. Men kommunens exploateringschef Kenneth Dahlqvist, vill inte kommentera vilka grunder kommunen har valt att göra så här på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista