eskilstuna

Ännu ett dagisbygge igång idag

I Eskilstuna bygger man förskolor som aldrig förr - 40 nya avdelningar har kommit till de senaste fem åren - 30 till ska det bli inom tre år.
Dagisbarnen har blivit fler samtidigt som antalet barn ska minska i grupperna.

Idag satte man skopan i jorden för en ny stor förskola i Berga och på plats där fanns förstås socialdemokraten Johan Nilsson, ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Eskilstuna.

– Det är absolut nödvändigt att vi fortsätter den utbyggnadstakt som vi har påbörjat för att alla barn, som har behov av förskoleplats ska få det, säger han.

Målet är att ha 17,5 barn i dagisgrupperna, men det målet klarar inte Eskilstuna kommun av idag, genomsnittet ligger runt 20 barn per grupp.

– Det känns givetvis inte bra för det är en kvalitet för barnen, som vi inte lyckas med. Det är två saker som är orsaken till det: det ena är att vi inte haft tid att bygga i den omfattning som vi haft behov av och det andra är att vi inte haft tillräckligt mycket pengar, säger Johan Nilsson och fortsätter.

– Som lekman hoppas jag att vi någonstans 2012 så bör vi vara nere på 17,5 barn.

Marika Lundqvist är ansvarig för förskolan i Eskilstuna kommun och hon ser inga risker med att man nu bygger ut i rasande fart.

– Jag tycker ändå inte att vi har bråttom. Vi har faktiskt byggt i den takt som vi planerade från början. Sedan har vi fått öka på och bygga mer än vad vi hade tänkt från början, säger hon.

Eva Flodqvist arbetar på Mesta förskola tycker det blir skillnad på jobbet när antalet barn minskar från 20 till 17,s i genomsnitt.

– Hos oss blir det ännu större skillnad för där har vi 21 eller 22 barn i grupperna så det blir stor skillnad, säger hon.

Hans Andersson
hans.b.andersson@sr.se