Fortfarande stor oro i Vrena

För ett år sen polisanmäldes det multinationella företaget Saint Gobain Isover, före detta Gullfiber, i Vrena mellan Nyköping och Flen. Polisanmälan gjordes av ett antal grannar som misstänkte att bolagets industritipp läckte cancerframkallade ämnen till vattnet, vilket skapade stor oro. Nu åtalas bolagets platschef, men oron för att giftet ska sprida sig till dricksvattnet finns forfarande bland de boende i Vrena.
- Det ligger brunnar inte så långt från sopstationen, kanske 400 meter, så det är klart att man är orolig, säger Mona-Lisa Levin Löfgren som äger marken som tippen ligger på. Det är både grävda och borrade brunnar och vi har begärt att bolaget ska göra vattenprover och stå för kostnaderna för det. Men det vägrar de göra. Industritippen har använts sen i början av 1980-talet och bolaget Saint Gobain Isover har ett avtal som gäller fram till år 2034. Enligt avtalet får inget fenolhaltigt avfall tippas där, men ändå har höga halter av det cancerframkallande ämnet uppmätts i ytvattnet vid tippen. Grannarna har krävt att få sina brunnar kontrollerade, något som bolaget alltså motsatt sig, och det var en av anledningarna till att bolaget polisanmäldes förra vintern. Vid senare mätningar som bolaget låtit göra är halterna nere under gällande gränsvärden, men grannarna är mycket skeptiska till dom nya mätningarna. - Helt plötsligt är det väldigt låga siffror, och det är klart att vi ifrågasätter värdet på dem mätningar som gjorts. Dessutom så vet vi att en del av mätningarna har gjorts mycket långt ifrån själva deponin, och det är klart att de proverna inte visar samma resultat, säger Mona-Lisa Levin Löfgren. Men enligt bolagets platschef i Vrenafabriken, Anders Nordenö, så är dom nya mätningarna tillförlitliga, även om han inte kan ge några garantier för att tippen inte läcker fenoler till grannarnas brunnar. - Jag kan bara visa på den undersökning som har gjort och jag tror att riskerna är väldigt små, säger Anders Nordanö, åtalad platschef på Saint Gobain Isovers fabrik i Vrena. Företaget har under en längre tid haft en tvist med Länsstyrelsen i Sörmland om avfallsdeponeringen och det har inte heller lämnat in en miljörapport för förra året. Vrenaföretaget anser själva att kalkstoftet från företaget innehåller så små halter av tungmetaller att det inte ska betraktas som farligt avfall. Länsstyrelsen kräver trots det att avfallet ska förvaras på ett annat sätt än det gör idag. Tidigare har Gullfibers fabrik i Vrena också varit uppe i miljödomstolen angående för höga svavelutsläpp.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista