Dyrt att ändra flygbiljetter med Ryanair

Det kan bli en kostsam historia om man av någon anledning tvingas ändra sin flygbiljett med flygbolaget Ryanair. En biljett för 1600 kronor blev en biljett för 3700 kronor, efteer att en av de resande blivit sjuk.

Lars Tell och hans vän köpte två biljetter tur och retur till Paris för 1600 kronor. Men när vännen blev sjuk ville de istället låta någon annan använda biljetterna, men då blev det hela både krångligt och dyrt.

-Då skulle de ha 2100 kronor till för det, och det tyckte vi verkade jättekonstigt, säger Lars Tell.

Ryanairs presschef Paul Fitzsimmons säger att om man inte kan resa, kan man upp till tre timmar innan avresan ändra namnet på biljetten eller resedatum.

Kostnaden blir då är en ändringsavgift, plus vad det skulle ha kostat att lösa en ny biljett till den flygningen man vill åka med, minus det som redan betalats. Men det som gör det så komplicerat är att Ryanairs priser stiger ju närmare avgången man kommer.

På Konsumentverket menar man att såna här ändringsregler är problematiska, eftersom man aldrig kan veta hur mycket det kostar att byta namn på biljetten.

På SAS kan man för 250 kronor ändra namnet på biljetten fram till 24 timmar innan avgången, men man kan inte boka om biljetten som man kan på Ryanair.

Rådet som Paul Fitzsimmons ger Lars Tell är att boka om till en avgång som ligger långt fram i tiden, och alltså har samma eller lägre pris som den ursprungliga biljetten. Då behöver man bara betala ändringsavgiften.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".