SÖRMLAND

"Tacka regeringen för bättre ekonomi"

Den politiska majoriteten i landstinget menar att den gjort en rad åtgärder för att förbättra ekonomin under sitt styre. Men landstingets förbättrade ekonomi är inte majoritetens förtjänst, anser oppositionen.

Själva sjukvården fortsätter gå back, den senaste prognosen pekar på över 100 miljoner i år. Men den totala ekonomin för landstinget pekar på över 170 miljoner i överskott i år.

Landstingsstyrelsens ordförande, socialdeomkraten Jörgen Danielsson, säger att majoriteten gjort många saker för att få landstingets ekonomi på rätt köl.

Majoriteten har bland annat höjt landstingsskatten med 65 öre och dragit ner på personal med 136 personer.

– Inte genom stora varsel utan genom att de fått gå tidigare i pension och genom att vi gjort olika utbildningsinsatser för att de ska kunna jobba i andra delar av vår verksamhet, säger Jörgen Danielsson.

Majoriteten i landstinget består idag av Socialdemokraterna, Folkpartiet och Miljöpartiet. Konstellationen uppstod när Miljöpartiet hoppade av samarbetet med Moderaterna och Centerpartiet.

Moderaten Lotta Finstorp, nu i opposition, ger inte mycket för Jörgen Danielssons beskrivning av sparåtgärderna.

När hon räknat in skattehöjningen, höjningen av patientavgifterna och olika former av stöd från regeringen blir det inte mycket som hamnar på besparingskontot.

Enligt henne har landstinget fått 280 miljoner kronor i ökade intäkter, medan själva besparingen bara varit 27 miljoner.

Hon är också kritisk till majoritetens skattehöjning.

– Skattehöjning är det sista man gör. Och med facit i hand, med tanke på hur mycket alliansregeringen sköt till, så hade inte sörmlänningarna behövt få skatten höjd, säger Lotta Finstorp.

Själva sjukvården kostar fortfarande för mycket, över 100 miljoner back pekar det mot i år. 110 miljoner ska sparas, men majoriteten har inte redovisat hur det ska gå till, något som revisorerna i landstinget efterlyst.

– Det är riktigt det revisorerna säger, att de där 110 inte är konkretiserade, och därför tänker vi nu redovisa exakt vad vi har för plan att arbeta med de pengarna framgent, säger Jörgen Danielsson.

Reino Helin
reino.helin@sr.se