STATTRÄTTEGÅNGEN

Dömde stattbrännaren släppt

Hovrätten släpper den 30-åring som dömts för mordbranden på hotell Statt i Eskilstuna. Domen har inte meddelats än, men 30-åringen släpps redan nu ur häktet, vilket tyder på att han kommer att frias.

Hovrättens dom ska meddelas först på fredag nästa vecka, men redan igår tog hovrätten beslutet att släppa 30-åringen ur häktet.

Advokaten Hans Sundberg tolkar beskedet som att hovrätten kommer att fria hans klient. Och han säger att hans klient är oerhört lättad idag.

– Har man suttit inlåst i 400 dagar kan man inte bli annat än glad och lycklig. Han har knappt sett sin familj på den här tiden och det är en stor befrielse för honom, säger Hans Sundberg.

Hans Sundberg själv säger att han är ganska förvånad.

– Jag är lite överraskad, givetvis, men samtidigt är jag väldigt glad. Det är viktigt för oss alla att man gör en ordentlig bevisprövning i sådana här mål och att man inte dömer någon som kan vara oskyldig, säger Hans Sundberg.

Fallet har tagits upp i tingsrätten två gånger. Först fick 30-åringen livstids fängelse, men hovrätten underkände domen eftersom tingsrätten inte gjort tillräckligt för att förhöra de vittnen som befann sig i Turkiet. 

Rättegången fick tas om och 30-åringen fick också då fällande dom och dömdes den gången till 18 års fängelse.

Hans Sundberg överklagade tingsrättens dom till hovrätten och krävde att åtalet skulle ogillas.

– Min klient har suttit häktad i över ett år och det har varit en lång resa med två rättegångar i Eskilstuna tingsrätt först och sedan den här sista trippen i hovrätten, säger Hans Sundberg.

30-åringen har hela tiden hävdat att det är ett par andra personer som tänt på hotellet.

– Han har haft ett stort fighterhjärta och slagit för sin sak och han har hela tiden förnekat brott med stor emfas. Jag tror det är det som har hållit honom uppe, säger Hans Sundberg.

Sveriges Radio Sörmland har försökt nå åklagaren Ulf Stålhane, men åklagarkammarens expedition uppger att han ska sitta i möte hela dagen.


Jonas Carnesten


jonas.carnesten@sr.se

Fredrik Lorenzoni
fredrik.lorenzoni@sr.se

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se