Stattbranden

Gäster får troligen skadestånd trots frisläppande

De som övernattade på hotell Statt när det började brinna förra vintern kommer troligtvis få skadestånd, trots att 30-åringen, som fälldes för mordbranden i tingsrätten, har släppts av Svea hovrätt. Advokaten Staffan Bergfeldt, som företräder hotellgästerna, säger att det inte har så stor betydelse att man inte längre har någon skyldig gärningsman.

– För mina klienter kanske det inte betyder så mycket. Det är ändå så att det har förekommit en mordbrand och då är hotellgästerna berättigade till skadestånd. Även om man inte kan döma någon person kan brottsoffermyndigheten ändå betala ut ersättning, men det blir en senare fråga, säger Staffan Bergfeldt.

Ett hundratal gäster låg och sov på hotellet när det brann i februari förra året.

30-åringen dömdes att betala ett skadestånd på över en miljon kronor till 68 av gästerna, utöver det 18-åriga fängelsestraffet han fick för den grova mordbranden.

Men hovrätten har nu beslutat att släppa honom ur häktet, innan domen har meddelats. Det kan bara betyda en sak, enligt advokaten Staffan Bergfeldt.

– Jag kan inte tänka mig något annat än att det blir en frikännande dom, säger han.

Staffan Bergfeldt som själv var med på rättegången i hovrätten, säger att det inte framkom några nya avgörande uppgifter under rättegången - hans tolkning är att hovrätten helt enkelt inte tycker att bevisen är tillräckligt tunga.

De bevis som åklagaren pekade på var bland annat att 30-åringen befann sig på hotellet med en väska kvällen innan branden. Hans DNA fanns på de vita kläder som låg i en papperskorg i närheten av hotellet och gärningsmannen som fastnade på övervakningskamerorna bar också vita kläder.

– Hovrätten har gjort en annan värdering av den bevisning som åklagaren förebringat. Man har väl sett olika på det här, hur bevisningen ska värderas, säger Staffan Bergfeldt.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se