Sörmland

Lars Lerin fick pris

Konstnären Lars Lerin från Värmland har blivit tilldelad Sundbyholmsstipendiet. Han anses vara det svenska akvarellmåleriets mest framstående.  Idag tog han emot 50 000 kr och en vistelse i Sundbyholm, där prins Eugens fick sitt genombrott som målare.

Lars Lerins utställning på Valdemarsudde i Stockholm drog 100 000 besökare. Nästa höst kommer han att ha en stor utställning på Eskilstunas konstmuseum. Jarl Hellichius motiverade valet av årets Sundbyholmsstipendiat.

– Hans förmåga att skickligt fånga ljuset, mörkret och ödslighetens specifika magi gör honom unik i dagens måleri, säger han.

Lars Lerin har fått mycket beröm för att hans sätt att jobba med ljus. Han säger själv att en målare måste använda sig av ljuset, annars är det ingen idé.

Omdömena som tilldelats Lars Lerin har ofta handlat om att han är för skicklig, för vacker och för fulländad. Men för Lars Lerin spelar de omdömena inte så stor roll.

– Jag har ju det högsta kraven att ställa från mig själv, säger han.

Han kommer att bo på Sundbyholm i samband med sina utställningar. Men jobbet sköter han från sin ateljé hemma i Värmland.

Lars Lerin är den tredje konstnärern som får Sundbyholmsstiftelsens konstnärstipendium. Ulf Gripenholm och Peter Frie är de två tidigare.

Hans Andersson
hans.b.andersson@sr.se