sörmland

Går skilda vägar inför valet

De styrande partierna i landstinget Sörmland, Folkpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, vill idag inte ge något besked om det blir något fortsatt samarbete efter valet.

Den gångna mandatperioden har varit politiskt turbulent med olika majoriteter och även om de styrande idag är nöjda med samarbetet så vill miljöpartiets Ylva G Karlsson, inte ge några besked om framtida samarbetspartier.

– Vi har ett bra samarbete, men vi har idag inga planer på fortsatt samarbete att presentera, säger hon.

Det intygas också av socialdemokraten Jörgen Danielsson och folkpartisten Tomas af Bjur, de övriga två i den trojka som suttit i maktens korridorer i landstingshuset i Nyköping sedan sommaren 2008.

Efter valet 2006 bildades en majoritet av Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, men sedan två vänsterpartister hoppade av bildades en regnbågskoalition med de borgerliga, Miljöpartiet och de båda vänsterpartisterna.

Men Miljöpartiet och Folkpartiet bytte sida och bildade den majoritet som styr idag tillsammans med Socialdemokraterna.  Men väljarna får inga besked före valet om eventuellt fortsatt samarbete.

Inga klara besked blir det heller från den borgerliga alliansens sida - även om moderaten Lotta Finstorp gärna skulle se det.

– Allians för Sverige är bäst för Sverige och allians för Sörmland är absolut bäst för sörmlänningarna. Den finns inte idag, men min förhoppning är ju att den finns efter valet, säger hon.

Folkpartiet är alltså välkommet att hoppa tillbaka till alliansen vilken dag som helst, men den dagen lär alltså inte komma förrän tidigast efter höstens val. Även Folkpartiet går till val i Sörmland, som ett enskilt parti utan bindningar åt något håll på förhand. Vad tror då Tomas af Bjur att väljarna ska få för intryck av Folkpartiets hoppande mellan blocken.

– Jag hoppas att allmänhetens intryck av Folkpartiet är ett parti, som är villigt att ta sitt ansvar. När man ser att ett samarbete inte fungerar, då agerar Folkpartiet, men vi lämnar inte över ansvaret på någon annan utan vi står kvar och kämpar tillsammans med andra partier, som vill ta ansvar. Jag hoppas att det är så folk uppfattar Folkpartiet, säger han.

Reino Helin
reino.helin@sr.se