Sörmland

Dåligt med husbilsplatser

Att husbilar är den nya trenden bland campingturisterna är känt sedan några år tillbaka. Men kommunerna hänger inte riktigt med att ordna centralt belägna uppställningsplatser för alla som vill ha det. Heikki Pohjolainen hyr ut fyra platser i Torshälla.

– Jag tror att det inte är många beslutsfattare i många kommuner som inte förstår vilken explosionsartat utveckling det är i det här med husbilar, säger han.

Antalet husbilar har nästan fördubblats de senaste tio åren. Från nästan 23 000 år 2 000 till drygt 43 000 i år, alltså två tusen nya på de svenska vägarna varje år.

Heikki Pohjolainen hade fyra platser vid gästhamnen förra sommaren och har nu flyttat uppställningsplatser en liten bit mot vattnet och han säger att husbilarna redan hittat hit.

– Det är helt klart ett tryck och husbilsägarna vill kunna ställa sina bilar någorlunda centralt.

De nya husbilsturisterna vill kunna stanna över natten och ha nära till restauranger, affärer eller musikevenemang. De vill gärna vara mitt i centrum med andra ord och där hänger inte kommunerna med riktigt.

Robbin Ferm säljer husbilar i Eskilstuna och säger att i Europa är det väldigt stort med ställplaster för husbiler.

– Det kommer mer och mer i Sverige, men det är mycket mindre än det borde vara, säger han.

Förutom platserna i Torshälla finns det just nu inga särskilt arrangerade platser med vatten och el i Eskilstuna men det pågår diskussioner på stadsbyggnadskontoret om platser vid turistbyrån inne i Eskilstuna.

I Strängnäs finns det en 6 till 8 platser vid hamnen inne i stan, men inga planer på fler platser trots att man märkt att antalet husbilar ökar år från år. Mariefred har inga centralt belägna husbilsplatser, men man tittar på var man kan lägga attraktiva p-platser nere vid hamnen.

I Trosa finns det 14 särskilda husbilsplatser i hamnen sedan förra sommaren, men behovet är betydligt större - bara nu i helgen var det 23 husbilar uppställda där och nu diskuterar kommunen om hur man ska kunna få till stånd fler attraktiva husbilsplatser. I Nyköping har Hjortensbergsbadet permanentat de sex platser de inrättade på prov för två år sedan.

Hans Andersson
hans.b.andersson@sr.se