Sörmland

Fontänminkarna gör entré

Inatt dök det upp minkar i fontäner över hela landet, bland annat i fontänen på Fristadstorget i Eskilstuna och på Stora torget i Nyköping. Initiativet kommer från Djurättsalliansen, som kampanjar mot minkfarmar.

Djurrättsalliansen, som tog sig in på grisgårdar och smygfilmade misstänkt vanvård av grisar förra året, vill nu uppmärksamma minkuppfödning.

Organisationen menar att minkar trivs bäst i vatten och inte ska leva i trånga burar.

Minkarna är spridda över hela Sverige. I över 40 fontäner utspridda i 25 städer i landet är fontänminkarna uppsatta.

Djurrättsalliansen vill att 2010 ska bli det året fontänminkarna gör entré, precis som fenomenet rondellhundarna blev stora 2006. 

– Enligt paragraf fyra ska djur hållas och skötas på ett sätt som ger dem möjlighet att bete sig naturligt. Minkar är vilda djur som springer och simmar mycket av sin vakna tid. På pälsdjursfarmer sitter de inspärrade i ståltrådsburar utan tillstymmelse till varken utrymme eller vattendrag. Om politikerna menar allvar med djurskyddslagen måste pälsdjursuppfödning förbjudas, säger Johan Carlsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Fler minkar i Sörmland finns också i Torshälla centrum, Stora torget i Strängnäs och torget vid järnvägsstationen vid Katrineholm. 

Anastasia Konstadinidis
anastasia.konstadinidis@sr.se