Kommunalt energibolag bryter mot miljödom

Eskilstunas kommunala energibolag, Energi&Miljö följer inte miljödomstolens dom för flera år sedan om att miljöfarligt lakvatten på soptippen i Lilla Nyby ska behandlas i en speciell anläggning där, och inte skickas vidare till reningsverket.

Energibolaget menar att anläggningen inte riktigt fungerar som den ska och att obehandlat lakvatten därför transporteras till reningsverket.

Trots att miljödomstolen för flera år sedan beslutade att miljöfarligt lakvatten på den kommunala soptippen i Lilla Nyby i Eskilstuna ska behandlas lokalt i en speciall anläggning på soptippen och inte transporteras till reningsverket i Ekeby gör energibolaget det ändå. Orsaken är att anläggningen inte fungerar som den ska. Den har egentligen inte fungerat som den ska sedan starten för knappt två år sedan. Det är helt ny teknik som inte har använts tidigare.

Bolaget anser nu att man är tvungen att transportera obehandlat lakvatten till reningsverket för att det inte ska svämma över i ett vattenmagasin och påverka miljön i området negativt. Bakgrunden till det är mycket hastig avsmältning av snö vid två tillfällen. Bolaget vill i en ansökan till miljödsomstolen ha formellt tillstånd till att permanent transporterna lakvatten till reningsverket om liknande väderförhållanden uppstår igen, vilket bolaget alltså inte har idag.

Energibolaget transporterade under 25 år lakvatten till reningsverket där det renades, men miljödomstolen menade att vore bättre för miljön att rena det i en anläggning på soptippen. Vid årskiftet måste Energi&Miljö ha redovisat hur driften fungerar och vilka resultat den har gett, men det kommer bolaget inte att klara och vill därför ha två år till på sig att redovisa hur anläggningen fungerar och redovisa de utsläpp man gör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista