eskilstuna

Nu blir det kamp mot nedskräpningen

Nedskräpningen sommartid kostar Eskilstuna kommun 270 000 kronor extra varje år. Därför uppmanar Eskilstuna Energi och Miljö, som ansvarar för renhållningen, allmänheten att hjälpa till att ta upp skräpet så att pengarna kan läggas på annat.

Idag är det städdag i Eskilstuna och initiativtagare till det är Cecilia Bäck på Eskilstuna Energi och miljö.

– Vi vill ändra attityden till det här och få folk att slänga sitt skräp efter sig i stället för att bara låta det ligga kvar i parkerna för det skadar både djuren, det ser otrevligt ut, det bryts ju inte ner och ja vi vill helt enkelt göra något åt det här för det kostar alla en massa pengar också, säger hon.

Idag är det alltså dags för kommunen att sätta fokus på städningen. För tydlighets skull har man lagt en sophög på Fristadstorget.

– Vi har lagt skräphögen här mycket för att de som står här ska guida ner alla till Nybroparken, där vi kommer att stå och visa hur man sopsorterar, hur det här skadar djuren och vi har målat upp två olika parkmiljöer, där den ena är väldigt skräpig så som det ser ut på lördagsmorgnar för dem som städar. Vi kommer även att ha en tipspromenad och frågorna kommer då naturligtvis att handla om nedskräpning, kostnader och alla sådana saker, säger Cecilia Bäck.

En som gärna ser till att hålla Eskilstuna ren är pensionären Bo Ekberg och han säger sig ta reda på sitt skräp.

– Ja, det lärde min pappa mig och det sitter i, säger han.

Maria Iverbo
maria.iverbo@sr.se