Eskilstuna backar om kritiserad mångmiljonaffär

Eskilstuna kommun backar och går med på att göra en offentlig upphandling av de återstående delarna av den omtvistade mångmiljonaffären med Peab. Kommunen har kommit överens med Peab efter diskussioner med Finansdepartementet, säger kommunalrådet, vänsterpartiets Tommy Hamberg.

- Någon gång kommer man till vägs ände och har argumenterat om vad man tycker och tror och värderar och nu är vi med i EU och EG-rätten gäller.

Peab fick 1999 uppdraget att bland annat bygga tre nya idrottsanläggningar och köpte också mark som bolaget ska bygga bostäder på. Kommunen ansåg att det inte behövdes någon offentlig upphandling. Nu har kommunen ändrat sig och kommit överens med Peab efter diskussioner med Finansdepartementet och mer ingående analyser av vilken juridik som gäller.

Byggföretaget köpte mark av kommunen på vilken det ska bygga över tusen nya lägenheter, men det gjordes ingen offentlig upphandling, det vill säga andra företag fick inte lämna anbud. Nämnden för offentlig upphandling och den politiska oppositionen menade att andra byggbolag borde ha fått lämna anbud. EG-kommissionen hävdade att det stred mot EG-direktiven och hänvisade till en vägledande dom från La Scala i Italien.

Hotar stämma staten

Fortfarande hotar EG-kommissionen att stämma svenska staten vid EG-domstolen, men kommunen har nyligen omförhandlat exploateringsavtalet med Peab vilket innebär att det blir offentliga upphandlingar när Peab senare väljer att bygga bostäder på den mark man köpt av kommunen och då vatten, avlopp och gator ska byggas i anslutning på kommunens mark.

Regeringen hoppas att det ska göra att EG-kommissionen inte stämmer den svenska staten, som formellt ansvarar för hur Eskilstuna kommun har agerat, säger Richard Falkendahl på Finansdepartementet.

Tommy Hamberg, vice ordförande i kommunsstyrelsen, säger att kommunen med den kunskap man har idag skulle ha låtit andra byggbolag ha lämnat anbud.

- Hela kommunsverige har ansett att det som vi gjorde var rätt, men nu har det kommit rättsfall och då får vi väl acceptera det.

Fredrik Blomberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista