sörmland

Jörgen Danielsson kommer ut

Det har stor betydelse för demokratin att det finns beslutsfattare som är homo- och bisexuella eller transpersoner. Det säger Jörgen Danielsson, socialdemokrat och högsta politiker i landstinget, som igår gick ut offentligt och berättade i en gaytidning att han är homosexuell.

Lagom till festivalen Springpride i Eskilstuna väljer Jörgen Danielsson, socialdemokrat och landstingsstyrelsens ordförande, att gå ut offentligt med att han är homosexuell.  Han berättar det i en artikel som publicerats i gaytidningen QX.

Jörgen Danielsson har varit öppen för familj, vänner och kollegor, men inte tidigare kommit ut offentligt, och han funderade ett tag innan han beslutade sig för att medverka i tidningen.

– Jag har inte dolt det på något sätt, men aldrig klivit ut i offentligheten på det här sättet och låtit mig bli intervjuad just ur det perspektivet. Det handlar ju om att det ska kännas rätt, säger Jörgen Danielsson.

Han säger att det är en viktig demokratisk fråga att det finns mångfald i politiken.

– Det är klart att det påverkar på olika sätt vad man har för bakgrund och också vad man i politiken lägger fokus på. Det måste finnas en mångfald av olika bakgrunder, kvinnor och män, människor med utländsk bakgrund och de som har en funktionsnedsättning, likväl som det finns människor som tillhör hbt-gruppen, säger Jörgen Danielsson.

Landstinget är delaktigt i helgens Springpride i Eskilstuna, en festival som sätter fokus på frågor som rör homo- och bisexuella och transpersoner.

Landstinget sponsrar festivalen med omkring 100 000 kronor. Jörgen Danielsson ser det som en folkhälsofråga att skapa opinon för ett samhälle där alla kan vara öppna med sin identitet.

Han tror också att det kan ha betydelse att en person i maktposition kommer ut.

– Kanske jag kan fungera som förebild för dem som känner en viss otrygghet över att berätta det öppet och inför alla andra. Det tror jag kan ha en betydelse, säger Jörgen Danielsson.

Men han är förvånad över att det har blivit så mycket ståhej.

– För mig är det kanske en ickefråga så jag blev lite överraskad över att det fick så stor uppmärksamhet. Acceptansen för människor som tillhör hbt-gruppen har kraftigt ökat så jag är lite förvånad över reaktionen.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se