Sörmland

Transsexuella vill bemötas bättre

Många unga transsexuella mår dåligt och det är en fråga som den ideella föreningen RFSL- ungdom väckt i veckan. Föreningen vill driva en kampanj för att vårdpersonal ska bli bättre på att bemöta transsexuella.

– Man har lagt för lite krut på transsexualism hos just ungdomar. Jag tror att det finns unga som inte kommit ut och som har det väldigt besvärligt, menar Anne Colt som själv är transsexuell och sekreterare i RFSL i Nyköping. Colt stöder RFSL-ungdoms kampanj.

Landstinget i Sörmland har arbetat fram en ny policy för hur man ska arbeta med homo- bi- och transsexuella, HBT frågor inom vården, och Karin Welin som är landstingsdirektör i Sörmland håller med om att man särskilt behöver förbättra kunskapen om transsexuella, inom vården

-- Vi behöver bli bättre på mottagande och bemötande i alla situationer inte enbart när det handlar om just könsfrågor. Man ska bli bra bemött även när man går till vårdcentralen eller när man har brutit foten. Då behöver vi ha en god kunskap och se till att alla människor blir bra bemötta, menar Welin.

Transsexuella Anne Colt saknar en större medvetenhet för att stötta unga som mår psykiskt dåligt

– En medvetenhet om att det här finns och att det kan ligga bakom udda beteende som finns hos unga och är man inte medveten om det så kan det hamna mellan stolarna, menar Colt.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se