"Sektinspirerad politik i vänsterpartiet"

I samband med Vänsterpartiets kongress i Stockholm kritiserar sex ledande vänsterpartister, bland andra kommunalrådet i Eskilstuna, Tommy Hamberg, partiet för att driva en sektinpirerad vänsterpolitik och att beslut sker i likhet med TV-programmet Robinsons ö-råd. Det i en artikel på DN debatt på torsdagen.

-Vi menar att vi tydligt ser sådana inslag. Där man inte arbetar på ett öppet och tydligt sätt som ger möjligheter för alla att delta, och att det finns tydliga tendenser i delar av vårt parti, säger Tommy Hamberg.

Tommy Hamberg menar att det inom vänsterpartiet finns både en höger och en vänsterfalang, där han själv står till höger. Varningen gäller de som står till vänster och som enligt Hamberg vill ta ett steg tillbaka. De jobbar heller inte på ett öppet och demokratikt sätt som ger alla möjlighet att delta säger han.

Tommy Hamberg menar att vänsterfalangen inom partiet inte vill ha en bred diskussion, och de vill heller inte att partiet ska vara ett brett samlingsparti, medan det är precis vad Tommy Hamberg och de som står på hans sida vill ha.

Det stora diskusitionsämnet inför årets kongress, som inleds i Stockholm idag har varit vem som ska ta över partiledarskapet i vänstern. Den hetaste kandidaten just nu är Lars Ohly. Men han är inte det stora hotet mot vänsterns framtid, utan de som är nominerade till den kommande partistyrelsen, enligt Tommy Hamberg.

-Det viktiga är vilka som Lars omger sig med. Vi kommer naturligtvis att ha en partistyrelse, och det är jag mycket mer orolig för. Där tycker jag att valberedningens förslag inte alls är bra, säger Tommy Hamberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista