Risk för dyrare mat i butikerna med nytt regeringsförslag

Det är stor risk att många matvaror blir dyrare om regeringsförslaget på hur man ska genomföra EU:s jordbruksreform går igenom. Det säger både experter på Länstyrelsen och sörmländska jordbrukare.

Men trots att det finns en risk för att det blir dyrare matvaror, och trots att lantbrukarna med det nya förslaget kommer att få mindre i bidrag, så tycker Peter von Celsing som driver Biby gård utanför Eskilstuna att förslaget är bra.

Som det är nu så får man som lantbrukare ett visst EU-bidrag beroende på vilken typ av gröda som man odlar. Alltså får man mer för en viss typ av gröda, till exempel spannmål, och mindre stöd för en annan gröda, som potatis eller raps. Det har bland annat lett till att mer spannmål har odlats, menar Peter von Celsing, vilket enligt honom har lett till en ohållbar utvecklig där bönder odlar för att få bidrag istället för att odla det som konsumenterna vill köpa.

Med det nya reformförslaget styrs bidragen inte av vilken gröda man odlar, utan istället ifrån hur stor areal man har. Med det hoppas man att det blir vad konsumenterna vill köpa som kommer att styra vad lantbrukarna odlar, säger Gustaf Olsson, lantbruksdirektör på Länsstyrelsen. Han säger också, precis som Peter von Celsing, att det finns en risk att matvarorna i butikerna blir dyrare med den nya reformen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".