Stora förändringar i Eskilstuna i framtiden

Stora förändringar väntar Eskilstuna kommun de kommande åren. Kommunen planerar för att ha ytterligare 20 000 invånare om 20 år. Därför finns nu nya planer för hur kommunens mark och naturresurser ska användas i översiktsplanen.

Kommunen vill satsa på fler bostäder, fler gång- och cykelvägar för att eskilstunaborna ska cykla mer och må bättre. Man vill minska biltrafiken och trafikbullret, och också göra bebyggelsen tätare och låta landsbygdens byar växa.

Ett nytt bostadsområde med nya lokaler för arbetsplatser planeras i det gamla industrikvarteret mellan Rothoffsparken och Kraftvärmeverket på båda sidor om ån.

Det blir ingen större förbifart öster om stan i anslutning till riksväg 53, som kommunen planerade tidigare för att avlasta gtrafik från Carlavägen och Vasavägen. Istället vill kommunen satsa på en väg som kan komma att dras från riksväg 53, över Skogsängens Idrottsplats, och vidare till Strängnäsvägen, förbi lasarettet vidare mot E20.

Kommunen planerar också att dra järnvägen för godstrafik väster om tätbebyggt område, istället för som idag genom stan, för att minska buller och inte riskera olyckor med farligt gods inne i stan. En ny sträckning kan snabba på transporterna och vara positivt för industrin, menar kommunen. Det gäller den godstrafik som järnvägsbolaget TGOJ kör från Oxelösund via Eskilstuna och sedan vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".