Exploateringschef i Nyköping anklagad för falsk information

Nyköpings kommuns exploateringschef, Kenneth Dahlqvist, beskylls nu för att lämna falsk information i ett brev till politikerna i kommunstyrelsen, för att tvinga bort en hästgård.

Det var efter Sveriges Radio Sörmlands nyhetsinslag i tisdags som Dahlqvist skrev sitt brev till politikerna. Men brevet är fullt av felaktigheter, hävdar Björn Kardefelt, ägare till hästgården.

-Det här är inte sant, det han har skrivit. Och det blir alltså en felaktig information till kommunstyrelsen, säger Björn Kardefelt.

Detaljplaneförslaget går ut på att bygga villor i direkt anslutning till och på Björn Kardefelts hästgård i Stenbro i Nyköpings norra tätort. Förslagets skrivning är helt entydigt då det gäller hästgården, hästhållningen måste upphöra.

Kenneth Dahlqvist har fler gånger getts möjlighet att kommentera förslaget men avböjt. Istället har Kenneth Dahlqvist skrivit ett brev till politikerna i kommunstyrelsen, där han hävdar att medias bevakning inte är korrekt.

Men brevet har stora brister, enligt Björn Kardefelt. Han menar att det rör det sig om rena felaktigheter på minst fyra punkter.

Enligt brevet är det exempelvis fastslagit i översiktsplanen att kommunen avsett att bygga villor på båda sidor om hästgården. Vi har kontrollerat det med två tjänstemän på kommunen, ingen av dem bekräftar Dahlqvist påstående.

Vidare hävdar Dahlqvist att det är hästgårdens ägare, Björn Kardefelt, som krävt 200 meters hästfri zon mot planerad villabebyggelse, men det påståendet bekräftas inte i någon skriftlig handling, och är enligt Björn Kardefelt inte sant.

Centerns gruppledare Annika Karlsson, har som kommunstyrelseledamot läst brevet, och nu pekar också hon på felaktigheter.

-Man bli bestört när man hör såna här saker. Jag tycker att det här är dåligt skött, säger Annika Karlsson.

Centern säger också definitivt nej till planförslaget.

-Det finns så mycket annan mark att ta till så vi behäver inte tränga in i en privat fastighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".