Täta byten av personal orsak till varsel i Strängnäs

Kommunalarbetarförbundet i Strängnäs kritiserar nu Strängnäs kommun för hur de har organiserat vården för dem som har  personliga assistenter.

Enligt Johnny Somogyi, kommunals huvudskyddsombud vid vård och omsorgen i Strängnäs, är det en förklaring till att kommunen nu varslar 22 vårdanställda om uppsägning.

–Det har varit mycket förflyttning av personal mellan de olika brukarna, säger Johnny Somogyi. Och det kan man ju förstå att de som är i behov av personliga assistenter vill ha bara ett visst antal hos sig, som de kan lära känna och lita på.

Bristerna i kommunens organisation har lett till att fyra av de personer som tidigare använt sig av personliga asssistenter från kommunen nu istället valt att söka hjälp hos ett privat vårdföretag. Och det är en bidragande orsak till att elva personliga assistenter vid kommunen nu hotas av varsel. Sammanlagt 22 personer inom vårdsekton berörs av varslen.

Kommunens dåliga ekonomi gör att inga fasta anställningar kan erbjudas dem, som enligt lagen om anställningsskydd är berättigade till fast anställning. Sedan i torsdags pågår förhandlingar mellan arbetsgivare och fack. Johnny Somogyi från facket Kommunal hoppas att varslen inte ska behöva leda till uppsägningar, men efter dagens förhandlingar tycker han att det ser mörkt ut.

–Vi klarar nog inte hem alla de här personerna, det tror jag inte, säger Johnny Somogyi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista