"Brister i avtalet med landstinget"

Antroposofiska Vidarkliniken i Järna är inte nöjd med det vårdavtal kliniken har med landstinget Sörmland. Ursula Flatters som är läkare och verksamhetschef på kliniken är kritisk till att varje remiss ska bedömmas av chefsläkaren i respektive sjukvårdsområde.

- Det är olyckligt. För den bästa medicinska bedömningen tycker vi att vi gör.

Vårdavtalet mellan Vidarkliniken och Landstinget Sörmland gäller cancerpatienter, patienter i livets slutskede och människor med kroniskt invärtes medicinska sjukdomar.

Som det är idag måste patienterna få en remiss av sin läkare - en remiss som sedan ska bedömas av chefsläkaren för att sen skickas till Vidarklinikens intagningsläkare för bedömning.

Hoppas om ändring

Chefsläkaren ska också kontrollera att inte kostnaden för patienter från Sörmland som får vård på Vidarkliniken överstiger två miljoner kronor per år, men Ursula Flatters hoppas att samarbetet med landstinget Sörmland ska bli så som det är i andra landsting.

- I Stockholms läns landsting är pengarna öronmärkta och remisserna går direkt till Vidarkliniken och godkäns av våra läkare. 

Ursula Flatters menar att om Vidarkliniken själva fick bedömma vilka patienter som ska få vård där så skulle det öppna upp för fler smärtpatienter, som nu kommer i andra hand eftersom landstinget prioriterar cancersjuka.

Bristande information

Vänsterpartiets Ulrika Ernving, tillträdande ansvarig för hälso- och sjukvårdsfrågor i landstinget, ser inga konstigheter med att det är landstinget som gör bedömningen eftersom det är beställare av vården.

Vidarkliniken tycker inte att informationen till patienterna om att avtalet finns är tillfredsställande och det vill kliniken ändra på i de omförhandlingar som inleds under våren.

- Många patienter och läkare ringer hit och undrar hur de ska göra och vad som gälelr och det tyder lite på att de inte har fått den information de behöver ha.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".